Ta testen! 72 fossilfrie timer.

For deg som ønsker å finne ut om samfunnet vårt er klart for å fase ut fossile råstoffer på nåværende tidspunkt, ta testen! Klarer du 72 timer uten produkter eller energi produsert av eller fra fossile kilder?


Stadig flere argumenterer for at vi må legge ned produksjonen av olje og gass. Men er det mulig på nåværende tidspunkt? Har vi alternativene klare? Er det slik at stadig flere ønsker å kutte produksjonen av olje og gass, men samtidig bruker stadig mer av fruktene fra produksjonen selv? Prøver man å legge egen dårlig samvittighet for å bruke fossilt råstoff, over på dem som produserer det?
Se for deg at du våkner. Ikke slå på nattlampen. Den er antageligvis i stor grad laget av plast laget av olje, og ledningene som leverer strøm til lampen, er også isolert med olje. Du står opp, og går på badet. Ikke slå på lyset. Husk på hva ledningene, lampen og bryteren er laget av. Først en liten tur på toalettet. Ikke trekk i snoren etterpå. Vannet pumpes til klosettet ditt, ved hjelp av elektrisk strøm. Offisielt, i stor grad produsert ved hjelp av kull i Polen, og fraktet hit i ledninger isolert med olje.

De aller fleste benytter seg av en konvensjonell tannbørste. Laget av plast. Mye tannkrem inneholder mikroplast, så ta en sjekk på det også. Husk også vannet. Det strømmer ut av din kran ved hjelp av elektrisk strøm, og kranen holder tett som følge av tetninger laget av olje.
Etter en tørrpuss med fingeren, uten tannkrem, setter du kursen mot kjøkkenet. Styr unna kjøleskapet. Det er i stor grad produsert av olje, og drives av strøm. I brødskuffen har du antageligvis et brød. Sjekk emballasjen før du tar i det. At også store deler av kjøkkeninnredningen er laget av olje, er også noe å tenke på. Finner du noe mat på kjøkkenet ditt som ikke er emballert med olje, er du heldig. Da får du deg en matbit.

Så er du klar for å gå ut i den store verden.

Mobilen kan du la ligge igjen hjemme. Det går med ca 8 liter olje for å produsere en standard mobiltelefon. Før du går ut døren, ta en kikk i speilet. Antageligvis er en del av klærne og skoene dine produsert av kunststoff. Eller olje, om du vil. Ta av deg alt som enten er laget av, eller ved hjelp av fossile råstoff.

Vel ute av døren, må du ta beina fatt. Uansett hvor du skal. Biler, sykler, busser og trikker er alle i stor grad bygget ved hjelp av olje, og drives kanskje også fremover av olje eller gass.
Slik kunne vi holdt på. Vi har gjort oss fullstendig avhengige av olje, gass og kull. Det gjelder de aller fleste mennesker på jordens overflate. Det er neppe klokt, for dette er begrensede naturresurser, som vil ta slutt en dag. I tillegg fører bruk av disse resursene til forurensing av kloden. Det er fakta.

Derfor må vi sette i gang å finne alternativer. Men fakta er at vi også er helt avhengige av å bruke fossile kilder til å finne dette nye. Vi kan ikke fase ut dem før alternativene er ferdige. En annen ting vi må gjøre er å bli flinkere til å ta oss av utslipp og forurensing fra bruk av fossile produkter.

Til slutt har jeg et lite hjertesukk. Som oljearbeider blir jeg stadig konfrontert med at jeg og mine kollegaer forurenser verden. Men hvorfor skal vi være syndebukkene for at verden er oljoholikere?

Til deg som føler trang til å kaste stein på oss. Tenk deg om. Holder du din egen svinesti ren? Eller er du en forurenser som leter etter noen å skylde på?

For å lette din din egen dårlige samvittighet?


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *