Solidaritet med ISO arbeidere og SAS piloter? Fra meg? Hvorfor det?

I den siste tiden har det vært noen arbeidskonflikter. I Nordsjøen aksjonerer mange ISO arbeidere (Isolasjon – Stillas – Overflate) I går ble SAS pilotenes streik avblåst i 12 time. Begge disse sakene har vært kommentert flittig i sosiale medier. Og en ting går igjen: «Hvorfor skal jeg bry meg om dem? Det angår jo ikke meg!»


Se forøvrig:

http://petro.no/forklarer-kaefer-ansatte-gar-sakte/51447

https://www.aftenbladet.no/meninger/debatt/i/a6Ma4/Jeg-vil-ha-meg-frabedt-a-bli-fremstilt-som-en-overbetalt-og-underarbeidet-riking

Jeg vil komme med en påstand: I 2017 er solidaritet med andre enn seg selv død! Alle individer og grupper tenker stort sett kun på sine egne kår. Slik kan, den felles motparten, enkelt knekke gruppe for gruppe. Fordi ingen bryr seg.

Noen av dere har nok hørt om bryggesjauernes kamp. Hvorfor har ikke de fått mer støtte? Fra andre grupper? Hvordan kan vi tillate at Norsk språk ikke lenger virker, på mange av landets byggeplasser? Hvordan kan vi se på at Bring sjåføren som leverer pakken på døren min, kommer fra et lavkostland, og derfor lønnes deretter? Bilen han kjører er gjerne også registrert utenlands. For å slippe å betale noen kroner til felleskassen.

Dette minner også sterkt om det som hendte i sjøfarten i «gamle dager». Der flagget man også ut gruppe for gruppe, person for person. Men ingen brydde seg, fordi det ikke angikk dem. Til slutt hadde rederne flagget ut den tidens største distriktsarbeidsplass. Helt uten protester. I dag står, den en gang så stolte sjøfartsnasjonen Norge, tilbake nesten uten både sjøfolk og skipsverft. Til tross for at alle forstår at havet vil spille en nøkkelrolle i uoverskuelig fremtid.

Nå er det Norsk sokkel som står for tur. Vår tids desidert største distriktsarbeidsplass. Sterke krefter ønsker å også flagge ut den næringen. Oppskriften har vært prøvd mange ganger før: Man tar gruppe for gruppe.

Men dette er ikke noe nytt. Noe dette diktet viser.

Likegyldighet er et dikt av Martin Niemöller (1892-1984), en tysk teolog som opprinnelig var nazi-sympatisør, men endret syn under krigen, satt i konsentrasjonsleir, og angret sterkt etter krigen på at han ikke hadde gjort nok for å hjelpe ofrene av regimet.

Først tok de kommunistene
men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke kommunist.

Deretter tok de fagforeningsfolkene
men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke fagforeningsmann.

Så tok de jødene
men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke jøde.

Til slutt tok de meg.
Men da var det ingen igjen
til å bry seg.

Ønsker du å vise solidaritet til ISO arbeiderne?

Det kan du gjøre ved å sette noen kroner inn på kontonummer 3201.50.21380 Bedriftsklubben Kaefer

Alle monner drar, og de kommer til å sette pris på hver en krone. Ikke bare pengene. Men først og fremst støtten! 🙂


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *