Økonomer til besvær?

Mange hevder at det pågår en nådeløs maktkamp, i landets største selskaper. Kanskje også i offentlig forvaltning?

Det kan synes som om økonomene og ingeniørene kjemper en innbitt kamp om makt og innflytelse.

Så langt kan det virke som om økonomene ligger best an.

Men er det rett og slett fordi ingeniørene er mest opptatt av jobben sin, og økonomene er best på posisjoner og maktkamp?

Hvem vet?


I denne forbindelsen kom jeg over en bok som virket interesant.

Den tror jeg jammen at jeg må kjøpe. For dette er noe jeg ønsker å finne ut av!

Se forøvrig bokomtalen her:

Pål Nygaard
INGENIØRENES GULLALDER

Ingeniørenes gullalder oppstod gjennom en kombinasjon av samfunnets behov og profesjonspolitikk. Industrialisering var det viktigste målet etter krigen. Samtidig ønsket ingeniørene makt og innflytelse, men blant ingeniørene var det uenighet om hva slags kompetanse en ingeniør burde ha. Gullalderen ble derfor også preget av en betent strid mellom ingeniører utdannet på NTH og dem utdannet ved de tekniske skolene.

Striden fikk betydning da ingeniørene i 1960-årene ble utsatt for kritikk med bakgrunn i industrialiseringens konsekvenser. Ingeniørene evnet ikke å redefinere sitt kunnskapsgrunnlag og yrke da omgivelsene endret seg, og overlot frivillig makt og innflytelse til økonomene.

I media kan vi lese om mange skumle gjenger. Både A og B gjengen er vel pensjonert, men statig nye kommer til. Selv er jeg aller mest bekymret for kulerammegjengen. De er nådeløse når de kommer, og når de drar er- kassaapparatet tomt.

Her er linken:

http://www.dreyersforlag.no/ingeniorenes-gullalder.5612091-335074.html

Selv arbeider jeg i oljebransjen. Det er en meget lønnsomm del av landets næringsliv. Derfor er det ikke rart at den tiltrekker seg mange innenfor økonomifaget. Samtidig er det behov for mange ingeniører. Men det kan virke som om det er økonomene som bestemmer hvor pengeskapet skal stå. I alle sammenhenger. Økonomi styrer både teknologiske løsninger, praktiske gjøremål, beredskap og personalpolitikk.

Alt skal være så billig som mulig. (Kanskje med unntak av direktører?)

Men er det ikke slik at man får det man betaler for? (Kanskje med unntak av direktører?)

Kjør debatt!


2 kommentarer til «Økonomer til besvær?»

  1. Kan det ha noe med at eierne ofte er fjerne fra den daglige driften og forståelsen for hva som foregår i eksempelvis en produksjonsbedrift? Det de ofte er interessert i er jo KPIer og kortsiktige utbytter. Dette legger kortene i hånden på økonomene, ingeniørene blir lett sett på som en utgiftspost!

    1. Godt poeng! I dag er KPI det viktigste i mange bedrifter…… Man skulle tro at f.eks sikker og effektiv oljeproduksjon, var det viktigst i et oljeselskap. Det ser ikke alltid slik ut. Det mest utrolige er at mange av landets direktører belønnes utfra måltavlen sin, og IKKE bunnlinjen til selskapet de leder. Er ikke det rart….. Hadde det ikke vært bedre om direktøren og eierne hadde felles mål?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *