MAKE IT WORK- OR FUCK OFF!

Hva betyr egentlig begrepet «Fri flyt» ? Og er det ert positivt begrep?

Se for deg følgende: Det ringer på døren, du får besøk, vedkommende kommer inn og utbryter:

«Her var det Fri flyt!»

Hva mener vedkommende da? Er du da Gjermund Cappelen, med dop som flyter fritt rundt om i huset, eller mener vedkommende at du bor i en svinesti?

Klarer du overhode å komme på en hverdagsepisode, hvor begrepet «Fri flyt» er en god ting?


Jeg har prøvd. Lenge. Men «fri flyt» er og blir, et negativt begrep! Da er det ingen reguleringer eller begrensninger. Da er det er ikke orden på tingene. Slik vi mennesker liker å ha det.

Her er det «Fri flyt» av søppel i havet.

Men når det gjelder hvordan vi skal organisere samarbeid mellom verdens land, da er plutselig «Fri flyt» en god ting! Er ikke det utrolig rart?

Ved folkeavstemningen om EU medlemskap i 1994, stemte jeg JA til EU. Argumentene jeg vektla var at Kullunionen/EF/EU hadde vært meget vellykket, om man ser på bakgrunnen for opprettelsen. Etter 2. verdenskrig ville Europa ha varig fred. Da tenkte man rett og slett at det å knytte Tyskland, Frankrike og Storbritannia tettere sammen økonomisk, ville gjøre det vanskeligere å gå til krig mot hverandre. Det neste argumentet var utjevning av levestandard. Muren mellom øst og vest var plutselig borte. Forskjellen i levestandard mellom tidligere østblokkland og vestblokkland var stor.

I min enfoldighet trodde jeg at vi skulle løfte dem opp på vårt nivå.

Men i dag er forutsetningene endret. I trusselbildet når det gjelder krig, er ikke de gamle kolonimaktene lenger sentrale. I dag fremstår USA, Russland, Tyrkia og Kina som de sentrale nasjonene man må tøyle. Det hjelper ikke at de tre førstnevnte har valgt løse kanoner, som sine fremste ledere. Men hva med utjevning av levestandard?

Her er det også mye på gang. Stadig ser vi at sosial dumping har blitt normalen. Utjevning betyr ofte i praksis at alle skal ned på den laveste levestandarden. Her er noen saker fra den siste tiden:

https://www.nrk.no/norge/ansatte-pa-statnett-prosjekt-matte-sende-halve-lonna-til-bank-i-bosnia-1.13690964

http://e24.no/naeringsliv/af-gruppen/bransjeblad-arbeidere-i-nordsjoeen-tjener-31-kroner-i-timen/23919083

http://www.nettavisen.no/na24/bbc-bring-ansatte-tjener-4300-kroner-i-maneden/3423322863.html

https://www.ba.no/leder/debatt/helse-bergen/ba-mener-langt-mer-enn-en-ripe-i-sykehus-lakken/o/5-8-604003

TTIP og TISA avtalene vil ytterligere ødelegge vårt arbeidsliv og dermed våre velferdssamfunn. For arbeid, til en vilkår å leve av, er bærebjelken i livene våre! Arbeid er sak nr 1!

Kan vi ha det slik?

Jeg mener at EØS avtalen kan leve, om vi klarer å videreføre den norske modellen og et rettferdig arbeidsliv. Jeg kan vanskelig se at det overhodet er mulig med TTIP og TISA avtalene. Der må vi sette ned foten allerede nå!

Når det gjelder EØS, sier jeg som Britene:

MAKE IT WORK- OR FUCK OFF!

Om vi ikke klarer å videreføre et rettferdig arbeidsliv og den norske modellen innenfor rammene av EØS avtalen, vil en Norsk Exit tvinge seg frem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *