Kan man skyte seg selv i foten, med en stor kanon?

Man skal virkelig høre mye, før ørene faller av. Man skal også lese mye rart, uten at øynene faller ut.

En av de rareste tingen jeg har lest på en stund, er en artikkel i Teknisk Ukeblad som tar for seg en «forskningsrapport» som forteller at vi fint kan kvitte oss med 100 000 arbeidsplasser til i oljebransjen.

Artikkelen i TU er bra. Det er mer en man kan si om rapporten den omtaler.


Se forøvrig:

https://www.tu.no/artikler/rapport-mener-ny-olje-kan-droppes-et-faglig-uholdbart-bestillingsverk-ifolge-ekspert/382900

Dorullkikkerter er gøye. Men man får litt begrenset perspektiv. Det er ikke anbefalt verktøy om man vil se «hele bildet»

La oss sammenligne min familie, med nasjonen Norge. (Eller en hvilken som helst annen familie, der en eller flere av familieforsørgerne jobber i «oljå»)

Min familie er helt avhengig av min inntekt. Jeg jobber i «oljå» og følgelig er vi «oljeavhengige» Akkuratt som nasjonen Norge. Vel å merke om vi skal opprettholde velferdstilbudet. I familien. Eller i Nasjonen.
Men hadde vi klart oss, om jeg sa opp jobben, for å gjøre familien mer «miljøvennlig»? (Etter samme metodikk som i denne rapporten)

Svaret på det er jo enkelt. Det hadde gått bra det. Familiens inntekt hadde falt dramatisk, men vi kunne satt inn tiltak. Det første vi måtte kutte ut, ville være alle fritidsaktiviteter og underholdning) For barn og voksne. (Inklusiv TV, Internett tilgang, mobiltelefoni osv osv) Deretter ferie og annen luksus, slik som oppussing, nye klær, sportsartikler, båt, osv osv.

Men så er jo spørsmålet vi sitter igjen med: Slutter min arbeidsgiver å produsere olje, om jeg sier opp jobben min? Og svaret er jo nei. De ville fått i en annen fyr. Som da kan løfte velferdstilbudet i sin familie. Slik er det med oljeproduksjon globalt også. Vi som nasjon kan kutte i morgen. Men noen andre vil straks overta. Man ville da tydd til olje som var vanskeligere å utvinne. Det er dyrere, og mindre miljøvennlig.

Hadde min familie sine forsakinger, ført til noe «miljøvennlig»? Ja. Vi hadde kuttet vårt eget forbruk. Men det ville ikke ha reddet verden. Jeg er redd det hadde gått utover familiefreden også. For hadde familien opplevd det som om de måtte forsake noe?

Dere kan jo kanskje selv prøve?

Kjør et år uten:

-Trening og fritidsaktiviteter
– TV
– Internett
– Mobiltelefoner
– Ferieturer
– Kino
– Restauranter/ferdigmat
– Bursdagsselskaper

Jeg tipper det ville blitt protester.

Kuttlisten for Nasjonen Norge ville kanskje sett slik ut?:

– Kutt i forsvarsbudsjett
– Kutt i kultur
– Kutt i infrastruktur
– Kutt i sosialbudsjetter
– Kutt i helsebudsjetter
– Kutt i skole og utdannings budsjetter.

Jeg tipper også dette ville utløse protester. Ikke minst fra de som arbeider innenfor offentlig sektor. Som har bestilt rapporten over.

Så til spørsmålet i overskriften: Kan man skyte seg selv i foten, med en stor kanon? Ja, det går fint. Men det er jo ikke lurt.

Oppfordringen må bli: Bruk stemmeretten til høsten. Men bruk hodet også


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *