Ja til Digitalisering! Av styrerommene

Digitalisering er i vinden. Automatisering kan sikre enklere hverdager og bedre beslutninger.

Basert på fakta og ønsket resultat.

Hva med å digitalisere landets mange styrerom?


La oss ta ett eksempel.

Statnett er et 100 % statlig eid selskap. Se forøvrig:

http://www.statnett.no/en/About-Statnett/Ownership/

Altså eier vi selskapet sammen. Hver eneste borger av Norge «har en aksje» Men hvilke beslutninger fatter styrerommene i det selskapet? Har de eiernes interesser øverst på agendaen, eller er det egen vinning som styrer valgene man tar? Når de f.eks erstatter mennesker som skatter og bor i Norge, med billige slaver fra utlandet. Er det i eiernes interesser? Om en Norsk linjemontør sendes på NAV, er det ikke eierne av Statnett som må betale «lønnen»? I tillegg går vi glipp av skatten han hadde betalt, om han var i arbeid. Se forøvrig denne linken som omhandler kraftslavene våre:

https://www.nrk.no/norge/_-bosniske-arbeidere-blir-sagt-opp-1.13693324

Et annet 100 % statlig eid selskap er Statkraft. Se forøvrig:

https://www.statkraft.com/about-statkraft/facts-about-statkraft/

De driver med så mangt. Blant annet omfattende skatteplanlegging. På lovlig vis, vel å merke. Men de manøvrerer altså slik at de slipper å betale skatt. Til eierne sine. Blir ikke det utrolig rart? Se forøvrig:

https://www.aftenposten.no/okonomi/i/n1Qza/I-arevis-har-Statkraft-spart-milliarder-i-skatt-pa-a-flytte-penger-til-Belgia-Na-har-Skatteetaten-fatt-nok

På meg virker det som om mange av landets direktører, og styrerom, opptrer som en saueflokk. De går i flokk. Flokken synes å være enige i at å øke egen lønn, redusere antall Norske skattebetalere og bygge ned Den Norske Modellen er veien å gå. Eiernes interesser virker å være underordnet. Ekstra ille blir det i de gamle statselskapene.

Det er her jeg tenker at digitalisering hadde vært lurt. Om man la inn i algoritmene til det digitaliserte styrerommet, at selskapet skal operere slik at eiernes interesser hadde blitt satt øverst, hadde det vært fantastisk. DA snakker vi om vellykket automatisering.

Det beste av alt, er at en datamaskin hverken krever lønn eller bonus.

Her er en oversikt over hva de 100 best betalte lederne tjener. Til sammen tjener de over 1 milliard kroner. Den er riktignok fra i fjor, så tallet er nok vesentlig høyere nå.

https://karrierestart.no/lonn-og-frynsegoder/1853-best-betalte-toppledere-i-norge-topp-100

I den siste tiden har ACER, EU sin energiunion, skapt mye engasjement. Tilhengerne av at Norge skal knytte seg til kraftunionen trekker frem at så lenge Statkraft og Statnett har monopol over nye utenlandskabler, er alt vel.

Kan landets befolkning være trygge på at våre interesser blir ivaretatt, før styrerommene har blitt digitalisert?


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *