Er det lønnsnivået til sokkelarbeiderne som drar opp kostnadene i oljeindustrien?

Man hører stadig at lønnsnivået til de sokkelansatte drar opp kostnadsnivået i oljeindustrien. Men stemmer det?


Her finner dere en fin link som viser litt om hvordan sysselsettingen er i oljeindustrien:

http://www.iris.no/forskning/samfunn/n-ringsliv-og-arbeidsmarked/indutstribyggerne-2015-

SysselsettingOffshore2015

Som dere ser der, sysselsetter oljeindustrien totalt 330 000 mennesker. Det er mye folk! Om hver av disse lever i en husholdning med 3 personer, betyr det at nesten 1 million nordmenn lever delvis av oljeindustrien.

Men hvor mange av disse arbeider på sokkelen?

Jo. Som det fremgår av grafikken over, så er 21 000 av disse 330 000 sokkelansatte. Kan det stemme at de er de som drar kostnadsnivået i indstrien opp?

Om alle disse arbeider 2/4 rotasjon, betyr det at 7000 mennesker ute i den spisse enden «serves» av 309 000 mennesker på land. I allefall innenfor kontortiden. Stort sett er de på egenhånd størsteparten av døgnet. Det samme er de i helgene, og i alle ferier. Men produksjonen går 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

Som dere forstår, stemmer ikke den vanlige forestillingen vi har om hvordan en bedrift er skrudd sammen i oljebransjen.
Som dere forstår, stemmer ikke den vanlige forestillingen vi har om hvordan en bedrift er skrudd sammen- for oljebransjen.

Vi hører alltid om millionløninger for de sokkelansatte. Men stemmer det at alle på sokkelen tjener så bra? Typisk er 2/3 av de som er ombord på en plattform leverandøransatte. Om vi ser på lønnsnivået i ISO bransjen, tjener de typisk mellom 400 000 – 450 000 pr år. Er det virkelig for mye? Hvor mange direktører er det i oljebransjen? Og hva tjener de?

En annen litt interessant ting, er hvor de som arbeider i oljevirksomheten er bosatt. Nesten 80 000 av de ansatte bor i Oslo eller Akershus. Men jeg tror de færreste av dem er sokkelansatte, og enda færre tjener dårlig.

Hvor bor de som lever av oljeindustrien?
Hvor bor de som lever av oljeindustrien?

Hvorfor fokuserer man mest på det som betyr minst?

De som ikke tror på disse tallene, kan se på antall senger som er disponibel på sokkelen. Det største selskapet, som har 80% av aktiviteten, har ca 4400 senger tilgengelig pr i dag. Det vil si at om alle senger er fulle, og alle arbeider 2/4, har de fysisk plass til ca 13 200 mennesker pr år.

Status pr nå, er at de fleste boligkvarterer på sokkelen har rikelig med tomme senger.

Men hvorfor tjener 1/3 av de sokkelansatte bedre en de andre sokkelansatte? Kan det være det er fordi de jobber mer enn de burde, fordi det er for lite folk?

 

 


11 kommentarer til «Er det lønnsnivået til sokkelarbeiderne som drar opp kostnadene i oljeindustrien?»

 1. Herlige Herland.Du får sagt det rett fra levera.Samtidig klarer du å dokumentere det Gøy å kunne si at vi har jobbet sammen.

 2. ISO? Skyver dere ISO fremfor dere? Hvor er dere når IE og service prøver å få litt bedre vilkår? Da løper dere til SAFE og Lederene for å få enda bedre vilkår. Null solidaritet med service. Så ikke bruk oss som argument for at dere skal ha mer overtid for kurs, syke kolleger, osv. Vi i service har ingenting av det der, selv om vi jobber mer og ofte har mer utdanning enn operatøransatte offshore, tjener vi bare halvparten. Jeg merker meg at operatøransattes fremste klage på sin arbeidssituasjon er «at de er så mye borte (selv om de får betalt for å sove her ute i motsetning til oss), og ikke får være med på bursdager». Når man ikke jobber, har man jo bare igjen å klage på at man ikke får være hjemme samtidig som man hever sin 1,5 million.

  1. Skyver ISO foran oss? Jeg tenker at det er på tide å få hodet ut av navlen. For alle arbeidstakergrupper. Vi holder på å kopiere det som hendte i utenriks skipsfart for 30 år siden. Hver gruppe hadde sin forening. Ingen brydde seg om at en «annen» gruppe ble flagget ut. Det heter splitt og hersk. Når arbeidstakergrupper bruker størsteparten av tiden sin til å kaste stein på hverandre, kan arbeidsgiverne pusle med sitt i fred. Fortsetter vi på denne måten, vil et Norsk pass bli like skjelden på Norsk sokkel, som det i dag er i Norsk utenriksfart. Noterer meg også at du mener «vi» har steget i lønn. 1,5 million? Tenker du da i gjennomsnitt for operatøransatte? Eller i måneden? Om du skal legge på, så kan du jo gjøre det skikkelig 🙂 Hva med 2 mill? Eller 3 mill?

 3. Kjekt å få opplyst hvor mange som jobber offshore og onshore, og hvor de bor. Men for å ha en diskusjon om det er kostnadsdrivende må vi jo også vite hva lønnsnivået er offshore kontra onshore. Det har du ikke gitt noe informasjon om.
  Og så tror jeg du har en litt forenklet oppfatning av hva onshore ansatte gjør. Det er nok mange andre funksjoner enn å «serve» offshore ansatte. F.eks. bygging av nye installasjoner.

  1. Hei du 🙂 Om du går inn på denne linken: http://e24.no/energi/stor-oversikt-dette-er-de-30-stoerste-oljeavdelingene-i-norge/23429581 (Er ikke helt fersk, men den gir en pekepinn)
   så ser du en oversikt over de 30 største oljeavdelingene i landet. Som du se der, så blir det ca 46 000 ansatte totalt. Ca 13 000 av dem arbeider på sokkelen. Altså arbeider det 3,5 på land pr ansatt på sokkelen i oljebedriftene. (Da forutsetter jeg at de landansatte i de fleste av disse bedriftenes primæroppgave er å holde hjulene i gang i den spisse enden offshore.) MEN; Hvor mange direktører er det i disse selskapene? Og hva tjener de?
   Se forøvrig denne linken: http://www.tu.no/artikler/han-hadde-2-7-millioner-i-ukelonn-i-fjor/228150 Hva tjener hans nestkommanderende? Og hvor mange «nestkommanderende» har han under seg? Min påstand er at det er alt for mange direktører i denne bransjen! Hvor mange direktører har vi f.eks i Statoil? (Tror ikke jeg skal oppgi tall her, for få ville ha trodd meg) Hver eneste direktør holder seg med et harem av «tilretteleggere» rådgivere og fasilitatorer. I 2012 var gjennomsnittslønnen til alle offshore arbeidere 712 000,- pr år. Hva tjener en direktør? Og hvor mye går til aksjonærene? Statoil betalte i fjor ut aksjeutbytte på 24 milliarder. Total lønn til alle det fysisk er plass til på sokkelen (om alle bolikvarter på sokkelen hadde vært fulle året rundt) er maksimalt 10 milliarder. Det er bare 4400 senger tilgjengelig på sokkelen. Hver seng representerer 1 stilling.

   For tenk på det: Om alle disse 13 000 sokkelarbeiderne går 2/4 rotasjon, er det bare 1/3 av dem som er på jobb samtidig. Så det vil si at de ca 4000 stillingen som til enhver tid holder produksjonen i gang offshore, administreres av 33 000 mennesker på land.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *